En nu graag wat Clear Skies

ckIk kende de term niet maar in de sterrenkijkelaarij gebruiken ze nogal vaak de term Clear Skies voor een onbewolkte & heldere nacht. Andere term: seeing. Kende ik ook niet maar het staat voor de mate van zichtbaarheid. Heeft vooral met turbulentie te maken meen ik. Zelf heb ik de maan wel eens gezien en alles trilde. Dat was een gevalletje slechte seeing. Maar ook eens strak als het maar kon. Goede seeing. Je moet het maar weten.
Voorlopig zie ik helemaal níks. Het is een rotperiode voor sterrenkijken in oktober – november. Schijnt.  En de webcam krijg ik op de huidige laptops niet aan de praat (Vista). Dus ik kijk stiekem naar een Philips SPC900 camera welke het wel doet onder Vista. Kost overigens ook niet zoveel (eBay). Benieuwd of ik die te pakken krijg voor weinig uit Oostenrijk. Kan ik volgende week -mits clear skies voorhanden- eindelijk Jupiter eens leuk op de foto zetten. Of de maan. Of Andromeda. Ik zie wel.

 

You may also like...