Waarneemverslag 14 okt. Maatweg, Eemdijk

De bolhoop M13 in Hercules

De bolhoop M13 in Hercules

Gisterenavond was het eindelijk weer eens goed kijken geblazen. Het was kráákhelder, koud… heb nog niet zo’n mooie heldere lucht gezien in mijn tijd als sterrenkijker. De lokatie was Eemdijk. Ik wilde eerst even naar Kafoep rijden bij Apeldoorn (daar stonden een stuk of 6 astroforummers) maar vond het eigenlijk zonde zo ver te rijden met de Maatweg bij Eemdijk zo om de hoek (15 min rijden). Dus daar maar heen. Helaas, geen andere aanwezigen dus lekker Remy zitten kijken wat ook wel eens lekker is. Helaas stond er een enórme schijnwerper aan achter één van de huizen waar ze aan het paardrijden waren. Om 21:15 ging die gelukkig uit. En toen was het echt donker.

Wat heb ik gezien, even een lijstje:  M31, de Andromeda nevel en dit keer voor het eerst (zo helder was het!) daarnaast de begeleiders M32 en M110. Beide ook complete stelsels/tjes.

Daarna was Jupiter aan de beurt. Dit keer kon ik dankzij de nieuwe TS barlow 200x vergroten. Omdat het zo helder en donker was kon ik het nu wel goed zien. De ringen & kleuren waren leuk te onderscheiden en rechts van Jupiter hing er heel knus een maantje tegenaan. De andere 2 waren zichtbaar, eentje was zoek.. die hing of achter of voor Jupiter dan. De rode vlek meen ik heel vaag ook te hebben gezien.

Inmiddells was M45, de Pleiaden, mooi hoog aan het komen en even daar naar gekeken. Ik vrees dat ik toch echt een 30-40mm oculair nodig heb. Weer iets voor de Astrovirus Wishlist! De Pleiaden kreeg ik niet mooi in één field of view (fov). Maar het was goed zichtbaar. Lijkt me een leuk object om te fotograferen!
Toen over naar het Dubbel Cluster onder Casseopeia. Heel mooi te zien, ook op 200x. Merkte daarbij wel dat de boel gecollimeerd moest worden.

Coathanger Cluster

Het ‘Coathanger Cluster’

Langs M57, de Ringnevel gegaan. Goed zichtbaar. Gebied van Zwaan afgescanned en daarbij kwam ik de Noord-Amerika Nevel tegen. En nog veel meer clusters die daarboven in Zwaan hangen.Volle bak daar, vast mooi foto-gebied! Leuk ook om de Coathanger a.k.a. Brocchi’s Cluster a.k.a. Collinder 399 te zien, ik vond deze toevallig maar is onmiskenbaar.

Inmiddels was een collega van me ook langsgekomen met zijn Meade 114mm spiegelijker. Hij had vooral ruzie met zijn scoop maar aan het eind van de avond kon hij wat zaken vinden en ‘mijn avond is geslaagd’ was het dan toch ook voor hem. Daarna gezocht, en gevonden!, naar M13, een bolhoop in Hercules. Ik wist niet wat ik moest verwachten. Klein ding! Op 150x goed te zien, je kon vaag de korreligheid zien van al die sterren erin. Erg mooi!

Gezocht naar M27, de Halternevel, maar die ben ik kwijtgeraakt… Niet gevonden. Maar Albireo wel en die was zéér mooi zichtbaar. Ik had die blauw-gele dubbelster nog niet zo helder gezien.

Blauw-gele dubbelster Albireo tussen Altaïr & Vega

Blauw-gele dubbelster Albireo tussen Altaïr & Vega

Al met al een zeer geslaagde avond. Wel koud met 3 graden. Ik had genoeg aan maar de sokken in de kisten en de te dunne handschoenen zijn voor verbetering vatbaar. ’t Is echt een stuk kouder dan ik had gedacht met dat 3 uur stilstaan! (ik stond er van 08:45 tot 23:45 ongeveer)

Ik heb me goed vermaakt en als het zicht ’s winters vaker zo is kijk ik denk ik uiteindelijk liever in de kou dan in die korte maar warmere nachten!

You may also like...