RTL bij Sterrenwacht Midden-Nederland

20 maart 2015 Geen reacties

Na vorige week al in het 20:00 journaal van de NOS te hebben gezeten kwam vandaag RTL bij de sterrenwacht langs met een heuse zendwagen. Een snel rondje leerde dat ook ANP rondliep met een foto op nu.nl tot resultaat, er liep nog iemand van ANP/Novum rond en er was een journalist van het landelijke AD. Voor ons in Amersfoort is dat een beetje onwennig. We zitten al járen in ‘het park’ en pas de laatste tijd worden we vaak gevonden door de landelijke media en we merken ook dat het publiek ons vooral makkelijker kan vinden. Daar doen we dan ook echt wel wat voor. Veel promotie, leuke activiteiten en vooral doorgaan. Jarenlang. Resultaat: men komt naar je toe. En daar ben je als publiekssterrenwacht natuurlijk blij mee, want het is ook niet iets wat je eventjes regelt zullen andere sterrenwacht medewerkers kunnen bevestigen.

Sterrenwachtmedewerkers bij de grote telescoop

Sterrenwachtmedewerkers bij de grote telescoop

 

Afijn, om een lang verhaal kort te maken: RTL aanwezig, veel kinderen van scholen uit de buurt, kinderen die selfies maken met de reporter, veel fotografen, Rob Walrecht voor de camera hijsen (over de verkoop van ruim 17.000 eclipsbrillen), Jelle de Plaa voor de camera hijsen (lid bij ons, en kan goed vertellen dus dan denk ik “hups, even koppelen met de reporter” en dat lukte ). Met als gevolg dat we in het RTL Journaal van 10:00, 11:00 en 12:00 zaten en naar men zegt ook vanavond nog een keer. En in het AD morgen. En op nu.nl met een leuke groepsfoto. We genieten daar echt van. Je doet het er niet om, maar het is wel leuk!

De RTL zendwagen

De RTL zendwagen

 

 

 

 

RTL reporter Jaap van Deurzen met leerlingen

RTL reporter Jaap van Deurzen met leerlingen

Categorieën:Sterrenwacht Midden-Nederland Tags:

Kp8 maar niks gezien 

17 maart 2015 Geen reacties

Vandaag raakte een flinke CME het magnetisch veld met een Kp8 zonnestorm tot gevolg. Althans, dat zeggen ‘ze’. Met de meiden ging ik naar de polder Arkenheem tussen Bunschoten-Spakenburg en Nijkerk. Arjan kwam ket dochter ook kijken. Maar helaas, op noord een flinke grijze soep waardoor een eventuele groene zweem niet te zien was. Overigens waren de sites niet unaniem over óf er wat te zien was.

Om 20:30 afgetaaid. Het werd te laat voor de meiden en er was niks om voor te blijven. Helaas! Tot nog toe heb ik het noorderlicht nog nooit gezien.

Uit mijn broek waaien in Uddel @12-03

13 maart 2015 Geen reacties

Helder en weinig wind. Dus op weg naar Uddel op de inmiddels vaste waarneemstek. Na een 2x zo lange rit (onderhoud op de A1, er is altijd wat te beleven op die weg op de gekste tijden…) was ik op lokatie. Een ander astroforummer zou ook nog komen.

Opgesteld onder een best behoorlijke hemel. Wel wat vocht en dus koepel met name op West (mil. terrein) maar príma te doen voor zo dichtbij! Helaas waaide het véél harder dan ‘de sites’ zeiden: kracht 4 was het zeker met harde vlagen naar 5 . Voor mijn 9.5 kilo lichte telescoop is dat te gek en maakt er een windvaantje van. Jupiter danste door het beeld, en ondanks de zo te zien prima seeing was er echt niks van te maken.

Zelfs met shroud eraf, en de wind er dus doorheen, waaide het ding nog opzij in de Oostenwind. In het Zuid-Westen waar hij zo’n  beetje bleef hangen stond inmiddels Orion, nog hoog genoeg om mooi te zijn. Aangezien ik die in de 5 jaar dat ik sterrenkijk nog maar 1x goed heb bekeken van de nood een deugd gemaakt en daar eens flink mijn best op gedaan. Veel detail te zien en op hoge vergroting (trapezium) meer te zien dan met OIII filter. In de 20mm (~50x) was hij met filter erg mooi. Maar het was wel eens mooier, want hij stond inmiddels natuurlijk in de soep van het mil. terrein.

Inmiddels was mijn kijkmaatje Michael aangekomen met zijn 10″ zelfgebouwde dobson. Mooi apparaat, met volgplank die ook zelf gemaakt was. Zo te zien een prima kijker, en net iets windbestendiger bleek al snel. Inmiddels was het wel 21:30 en was de wind genoeg geluwd om in ieder geval wat deepsky te doen. Helaas waren de door mij bedachte objecten in Tweelingen en nog zelfs ten W daarvan al te ver in de militaire soep beland en dus kwam ik in Leo en omgeving. Ook geen straf, met in Leo:

 • NGC 2903 – een mooie face on galaxy waar spiraalarmen in te zien zouden zijn, een ringvormig actief gebied rond de kern (daarom de bijnaam “Hot Spot Galaxy” voor dit stelsel) en vele HII gebieden. Ik zag een ovalige, flink grote pluis met aan de noordzijde een wat dikkere, korte hint van een arm en aan de zuidzijde een langere, ijlere hint van nog een arm. Verder had het ding bij vlagen een wat korrelige structuur (de HII gebieden?). Van de ring rond de kern was niks te zien maar ik vergroot ook maximaal ~175x en daar was zeker meer vergroting voor nodig. Dat, en een donkerder hemel;
 • NGC 3190, 3193, 3185 en 3187 vormen samen Hickson 44. De helderste is iets van magnitude 13 en had ik zo te pakken, samen met de tweede op rij. Er zijn er drie op rij en de zwakste zag ik perifeer, en eenmaal gezien ook wel direct. Het vierde stelsel NGC 3187 kon ik (weer niet!) ontwaren. Maar met een oppervlaktehelderheid van mag 14,7 is dat ook absoluut niet vreemd onder de omstandigheden van deze avond;
 • NGC 3226 en NGC 3227 waren de verassing van vanavond naast de andere kleine verassing tw. dubbelster Algieba (Gamma Leonis). Deze twee interacting galaxies zijn makkelijk te vinden en je ziet ook nog eens duidelijk dat ze met elkaar aan de gang zijn. Meer dan twee ovalige pluizen waren het niet, maar alsnog een leuke vangst en mooi om te zien;
 • Leo’s Triplet: de M’s waren eenvoudig te zien en ook de NGC component eenvoudig met direct kijken te zien. Bij vlagen sprong de stofband in beeld, maar niet over de volledige lengte zichtbaar alleen tegen de helderste delen stak die af.

Hickson 44 in Leo

In Krab deed ik:

 • M41 toevallig, want we vroegen ons gezamelijk af wat dat “pluizige naast Jupiter” ook alweer was. Ja, het Beehive Cluster natuurlijk bleek al meteen na inspectie met de telescoop;
 • Daardoor bedacht ik mij dat ik M67 had aangemerkt in de PSA en die ook nog nooit had gezien. Dus hups via Acubens naar dat 500 sterren tellende open cluster (OC)  op 2.700 lichtjaar afstand. Wat een compact geval, het lijkt wel een ruime bolhoop. Een snelle scan op the interwebz laat zien dat meer mensen twijfelen (maar wetenschap niet).

Al met al een karige oogst maar gezien de wind ben ik er uiteindelijk heel blij mee. Op naar de volgende sessie, mogelijk zondag de 15de al.

DHZ projecten in de pijpleiding (lánge pijp!)

22 februari 2015 Geen reacties

Een resumé van de lang- en minder langlopende DHZ projecten waar ik over nadenk. En waarvan het tijd is dat denken in doen wordt omgezet ^_^

 • de ‘Piet Kuit’ 8″ dobson moet maar eens in elkaar
  • nieuwe OTA van liefst gecoat karton/papier maar anders gewoon weer PVC
  • Telrad daar op monteren
  • die OTA flocken
  • bestaande spiegelcel plaatsen
  • spiegel nieuwe coating en dan ook plaatsen
  • vangspiegel monteren op nieuwe spidervane
  • dauwverwarming in de vorm van weerstandsdraad en 2x penlite voor secundaire spiegel
  • 12V fan op de primaire spiegel
  • ingebouwde 7Ah accu (in de rockerbox)
  • nieuwe rockerbox van populierenhout (nu: betonplex = zwaar!)
  • 2″ focuser (van LXD75) monteren
  • nieuwe oculair tray monteren.

Valt best mee, toch? O_o

Maar eerst maak ik 2 sets nieuwe trussen voor de Sumerian Optics reisdobson. Een deelbare set voor op reis als het klein moet en eentje van trussen uit één stuk voor in de buurt als het snel moet. En ergens wil ik dat bruine ding een nieuwe laag verf geven (mat-zwart).

Categorieën:DHZ, Zomaar Tags:,

Herintreden in Uddel – 17 februari

18 februari 2015 Geen reacties

Na ruim 6 maanden éindelijk weer een echt avondje sterrenkijken. De laatste keer dat het weer en mijn agenda gunstig samenvielen was in Hohen Woos in augustus 2014. Maar vandaag lukte het weer een keer. En ik ben er achter dat sterrenkijken in de categorie fietsen valt: je verleert het nooit. Al wordt je er wel makkelijk onhandig in :-)

Afgelopen weekend had ik al de PSA volgeplakt met leuke dingen om te bekijken. Dat was slim want anders was het wéér zo’n freewheel-avondje geworden. En die zijn nooit echt productief.

Het opstellen van de kijker was zo gepiept omdat ik bij koud weer de telescoop al half thuis in elkaar zet. Op lokatie hoef ik alleen UTA middels de trussen aan de LTA te knopen, te collimeren en klaar. Zelfs de RDF was dit keer nog prima uitgelijnd. Al moest ik halverwege de avond wel hercollimeren en toen moest de RDF wel bijgesteld worden. Maar ach, dat is 2 minuten werk. Al met al heb ik fijn materiaal. Om 20:00 zat ik naar de Orion Nevel te kijken.

De eerder bedachte dauwbescherming doet wel wat maar tegen het dauw-geweld van vanavond was het niet opgewassen. Ik niet dat ik ontkom aan een actievere manier van dauwpreventie: een 12v ventilator die tegen de primary mirror aan blaast dus.

Het kampement om 22:45: ijs!

Het kampement om 22:45: ijs!

De lijst objecten was best aardig vanavond. Na een uitgebreide blik op de Orion Nevel (met OIII filter) dook ik Taurus in waar ik naar de Hind’s Variable Nebula zocht. Ik zag ‘m denk ik maar echt overtuigd ben ik er niet van. Het ding is in ieder geval weinig imposant.

Op dit moment reed een auto mijn kant op en scheen een fel lampje uit de auto in mijn bakkes. Dit is hier vaker gebeurd: de bewoners plegen hen onbekenden met felle lampen aan een kruisverhoor op straat te onderwerpen. Dus ik liep maar weer naar de auto toe daarbij mijn nachtzicht gedag zeggend. En ik vroeg wat er was. Dit keer waren het jagers die een beetje ongerust waren dat ze niet een hert maar mijn persoon zouden aanschieten. Ze hebben blijkbaar geweren die een paar kilometer ver kunnen schieten. Overigens betwijfel ik of zij zó goed kunnen schieten maar we spraken af dat ik daar zou blijven staan (alsof ik wil verplaatsen, ik zat prima!) en dat zij mij dan niet zouden beschieten. Leek mij een prima deal.

Snel terug naar Orion voor Hind’s Crimson Star. Wat een mooi rood geval! Leuk om te zien, zo’n carbon ster. En een bijzonder cool type ster ook. Omhoog naar M78. De omschrijving “twee koplampen in de mist” is mij bijgebleven en die bleek weer van toepassing. Een echt indrukwekkend object is M78 niet. Na deze nevel een tikkie terug naar het Zuiden voor Alnitak wat een mooie drievoudige ster is! Wat ik overigens pas na opnieuw collimeren zag. Gezocht naar IC 418 maar niet gevonden.

Omhoog naar Gemini voor eerst de Eskimo Nevel. Die kun je makkelijk vinden met OIII filter en dan scannen. Het is wel een klein geval, en ik kan niet enorm vergroten omdat ik het afgelopen jaar besloot even geen geld in astro materiaal te steken. Daar kreeg ik vanavond voor het eerst in een jaar een beetje spijt van: voor PN’s moet ik toch echt een ~5mm oculair hebben om over de 200x vergroting te kunnen gaan. Maar ik stel die aankoop nog steeds uit, in het voordeel van de andere hobby: fietsen.

Naar beneden eerst over de Christmas Tree die ik nooit echt bekeek. De Cone Nebula zag ik niet (is die zo klein ofzo?) maar nog wat lager ben ik een kwartier blijven hangen op de schitterende Rosette Nevel. Wat een mooi ding! Het heldere deel rond de kern (met die 6 heldere O-sterren erin die een gat in de nevel blazen) was goed te zien. Maar rondscannen in de omgeving liet nog meer neveligheid zien. Onder de grote astro-hoody zag ik nog veel meer van de nevel: zelfs de wat donkere inhammen die vanuit de opengeblazen kern naar buiten waaieren waren te zien. Mooi, klapstuk van de avond! En daarna terug omhoog naar de plek van Hubble’s Variable Nebula. Ik zag wel iets wat het ding zou kunnen zijn maar niks opvallends en ik besloot door te stomen naar Canis Major.

Daar eerst open cluster NGC 2362 bezocht: het Mexican Jumping Star cluster. Een leuk OC van zo’n 40 sterren maar eentje ervan knált er echt uit: de super heldere O-ster Tau Canis Majoris! Die ster is 50.000x zo helder en heeft een massa van 50 tot 300x de massa van onze zon. Zonnebril op!

NGC 2362 (foto: J. Winman)

NGC 2362 (foto: J. Winman)

Omhoog in Canis Major ligt open cluster M 46. Daarnaast een ander open cluster, M47. En beide zien er totaal anders uit. M46 heeft veel meer sterren, terwijl M47 er minder heeft maar wel weer helderder sterren. Het leuke aan M46 er is dat er een PN in ligt: Pease 1. Die zie je heel makkelijk met een OIII filter en bij ~180x vergroting zag ik de structuur: een onregelmatig rondje waarvan de kern wat minder helder was dan de rand.

Dan door naar de 2de klapper van de avond: Thor’s Helmet! Dat ding is groot, ik scande de omgeving af (dat is mijn luie zoekmethode die soms werkt) en struikelde over NGC2359 wat dus ook wel Thor’s Helmet wordt genoemd naar de vorm van deze nevel. De zuidelijke ‘hoorn’ van de helm was beter zichtbaar. De Noordelijke sprong af en toe in beeld. Veel vergroting verdraagt dit object niet.

Inmiddels was het half elf geworden en -2. Ik had nog wat dingen in Cas en UMa gemarkeerd en ik wilde NGC 2419 (de bolhoop Intergalactic Wanderer op 300.000 lj) meepakken maar ik vond het eigenlijk wel welletjes. Alles werkte nog, geen afgevroren ledematen ook… tijd om te gaan. Maar niet voordat Jupiter in beeld werd gezet. Helaas, geen GRS maar de ‘saaie’ kant. Toch een mooi gezicht een heel af en toe schoten wat details in de wolkenbanden in beeld.

Misschien morgen nog een keer, wie weet!

Jupiter vanuit tuin en dauw idee

15 februari 2015 Geen reacties

Mijn primaire spiegel beslaat vaak. Vandaag bedacht ik dat een simpele hack dat op zou kunnen lossen: een koeltas van de C1000 werd aan stukken geknipt en op maat geplakt. Achterop de spiegelcel deed deze zijn werk, geen beslagen primary meer! Blijkbaar isoleert de laag genoeg en straalt de spiegel niet meer zo hard uit.

Daarna Jupiter gekeken. Helaas de saaie kant. Maar toch blijft het fascinerend een planeet zo “dicht bij te zien” terwijl die toch echt een paar honderd miljoen kilometer verderop zijn rondjes draait!

Categorieën:Geen categorie Tags:

Lovejoy vanuit de tuin

16 januari 2015 Geen reacties

Op 14-01 zag ik kans even héél snel komeet Lovejoy te kijken. C/2014 Q2 om precies te zijn. Met de 10×50 was het pluisje vinden een makkie! Hij is vrij groot en vormde een mooie driehoek met de Pleiaden en het stiertje. In een donker hoekje van de tuin leek ik zelfs een staart te kunnen ontwaren. Maar zeker was ik er niet van. Nu, 2 dagen later, zie ik de foto en weet ik dat ik de staart zag. Of zag. Ik kon het ‘waarnemen’. Wat dan wederom een goede beschrijving is van wat je doet door een telescoop: waarnemen. Want om nou te zeggen dat je het meteen kan zien, nee. ^_ ^

Op de foto, de mooiste foto die er tot nog toe gemaakt is samen met die van Damian Peach, is de komeet schitterend!

Gerald-Rhemann-Mosaike-Flattened_small_1420811744

Lovejoy door Gerald Rhemann

 

Voorbereiding astrotrip april gestart

7 januari 2015 Geen reacties

Yes! De astrotrip voor april staat in de steigers. Ik doe verwoedde pogingen om mijn astrodip de kop in te drukken en daar lijkt puur het idee weer eens onder de sterren te (kunnen ^_^) staan aan bij te dragen. We gaan weer naar de gebruikelijke lokatie en hebben het huisje in de franse Ardennen weer als Plan B genoteerd staan.

En als dat niet genoeg is hebben we het plan aangevat ergens voor die tijd rond nieuwe maan ergens in Nederland te crashen in een huisje voor één of twee nachtjes.

iflossas

 

Categorieën:Zomaar Tags:

Tuin op 27 & 28 december

29 december 2014 Geen reacties

Op de valreep in 2014, na een weekje droogkijken in de woonkamer, toch nog door de kijker gekeken. In de tuin, gewoon de Orion Nevel (dit was eigenlijk al op 27-12) maar het zag er werkelijk niet goed uit. Ook met filter (NPB en OIII, vergelijkings-sessie’tje) werd het lang niet zo mooi als onder donkere hemel. Jupiter had de 27ste  last van de seeing, die niet best was. Op de 28ste de maan gekeken maar wederom een waardeloze seeing.

Wat wel succesvol was: de winteroutfit. Warme broek (Decathlon), warme jas (gekregen, wordt in de bouwvak gebruikt) en goede muts plus handschoenen lijken mij nu toch echt warm te gaan houden ook bij temperaturen onder nul .

Nou maar hopen dat het half januari wel helder is, bij de nieuwe maan van die maand. Inmiddels heb ik dan 5 maanden niks noemenswaardigs meer gedaan met de telescoop. De jeuk om de brui aan het waarnemen te geven neemt als maar toe (en andere hobbies worden interessanter).

Categorieën:Sterrenkijken, Zomaar Tags:

Sterrenwacht Midden-Nederland 25-11

26 november 2014 Geen reacties

Om wille van volledigheid een melding van het gebruik van de 14″ LX200 bij Sterrenwacht Midden-Nederland, gisterenavond. Ik moest de nieuwe Baader Hyperion oculairen naar de sterrenwacht brengen en het was onbewolkt, maar verre van helder. Deniël kwam ook langs.
Een paar pogingen gedaan ook maar iets te zien. Maar de sluier wierp sluier in het eten. En bij gebrek aan planeten hebben we het er maar snel bij gelaten.

Op naar volgende keer. Dat zal nieuwe maan december worden. Inmiddels sta ik dan 5 maanden droog :-(