Tuinsessie Hoogland, 6 dec. 2009

Het trok even open vanavond dus heel sterrenkijkend Nederland stond weer buiten. Ik ook, al om 20:15 maar om 20:45 stond alles weer binnen. Ik had toen Jupiter bekeken maar man, wat was de seeing belabberd! Vochtige lucht, gele halo’s om de straatlantaarns heen. Veel vocht in de lucht doet het beeld geen goed. Vooral niet in lichtvervuilde gebieden waar vocht in de lucht het nog erger maakt dan het soms al is. Maar Jupiter kwam mooi in beeld, maar zeker wel een paar keer véél beter kunnen bekijken!

Om 22:30 stond ik weer buiten want het leek beter, en dat was ook zo. Meteen de kijker op de Orion-nevel gericht die erg goed te zien was. Met perifeer kijken, die truuk kan ik nu ook, zag ik er aanzienlijk meer van dan vorige keer. Dit ding moet echt te fotograferen zijn met dat webcammetje van me. Het zal samen met Mars of Jupiter en natuurlijk de maan wel een eerste object worden.

M35, open sterrenhoop in Tweelingen

M35, open sterrenhoop in Tweelingen

Daarna speelde ik wat met Google Sky Maps op mijn HTC Hero (Android telefoon) en mijn oog viel op M35, een zogenaamde open bolhoop. En een mooie ook wel! Als je het hier volgt weet je dat ik niet zo van die open bolhopen ben, maar deze was wel leuk. Daar in de buurt zaten ook M36, M37 en M38 en ik meen ze alledrie te hebben gezien maar ik zag er vandaag maar weinig van. En afgezien daarvan… het kan me gewoon niet zo boeien die sterrenhopen. Misschien komt het nog maar even over die hopen:

Open sterrenhopen zijn fysiek aan elkaar gebonden groepen sterren die samen worden gehouden door hun onderlinge zwaartekracht. Daarom bevinden ze zich in een relatief klein stukje ruimte. Men denkt dat ze zijn opgebouwd uit wolken gas en stof in de Melkweg (stervormende gebieden). De sterren in deze open hopen zijn vrij jong (soms maar 10 miljoen jaar), fel van kleur en allemaal zo’n beetje tegelijk ontstaan.

Verder viel Sirius me op, vrij laag. De ster van Anubis, in de tradities vaak geassocieerd met de hel of Lucifer. Geen idee waarom eigenlijk. Hij schijnt wel lekker fel.

Al met al dus weinig gezien maar de fix is wel even binnen. Donderdag schijnt het ook goed te worden, misschien dat ik dan even naar een starparty afzak om wat nieuwe objecten te leren vinden want echt handig ben ik daar niet in helaas.

You may also like...