Waarneemsessie 16-01 in de achtertuin

Gisteren was het zover. Eíndelijk weer een onbewolkte avond. Getuige de wat trillende sterren was de seeing niet zo best. En onder de 60 graden was het waardeloos, te veel strooilicht. Vermoedelijk door de aanwezige sneeuw overal, en de sportvelden die aanstonden.
Ik had een meekijker maar helaas viel de oogst me vies tegen. Had meer willen laten zien! Mars was zichtbaar maar als een rode bol, geen detail. We zagen wel vaag de poolkap. Orionnevel was goed te zien. Op 3mm lekker vergroot, het centrum van de nevel mooi in beeld. De Pleiaden kwamen langs, Double Cluster gezocht maar niet gevonden vanwege ik vermoed de enorm lichte hemel aan die kant. En dan M1, de Krabnevel. Maar die kon ik dus écht niet vinden! Ik denk wederom door het licht. De achtergrond van de sterren was grijs, niet zwart zoals ik weet dat het kan zijn vanuit de tuin! Dik een uur gezocht maar nee, geen M1. Inmiddels was het 23:00 en had ik koude tenen. En geen zin meer.
Al met al wel wat gezien maar ik heb beter gehad. En meer en meer krijg ik door dat ik een newton kijker niet handig vind. Vooral het voortdurende gedraai met de buis in de houder is een ellende vind ik. Maar… er is hoop want ik las over Wilcox’s ringen. Dan gaat het draaien veel envoudiger. Zeker iets wat ik ga proberen!

M1, De Krabnevel

You may also like...