Astroforum.nl weekend, Veluwe omg. Uddel

Astroforum organiseert elk jaar een weekend. Dit keer op de Veluwe. Ik was er geen weekend maar wel gisteren 21:00 tot vandaag 02:30. Telescoop ingeladen en in 30 minuutjes was ik er. De schemer begon en we keken naar Venus en Mercurius die je niet vaak zo ziet naast elkaar. Zeker niet met Mars ook in zicht en achter ons Saturnus. Vijf planeten in beeld (de vijfde kijkend naar de grond onder je voeten). De schemer maakte plaats voor donkerder luchten en het waarnemen kon beginnen. De wolken in het noorden bleven daar. Mijn eigen kijker heeft de auto niet verlaten ter meerdere eer en glorie van de Lidle 10×50 Bresser verrekijker. Ik had een verrekijker avondje.

De "Lidl verrekijker"

En natuurlijk meekijken. Want er stond genoeg: een 102cm Polarex, een C9 (met daardoor M13 zo mooi! Tot in de kern sterren opgelost!), een 20cm newton op NEQ6 met goto, overal goto’s eigenlijk, Vixen, 30cm zelfbouw kofferdobsons… een hele rij stond opgesteld van ik denk zo’n 20 telescopen van ‘divers allooi’. M13 zag ik dus door de C9 maar ook door de zelfbouw 30cm dobson van Ionize en dat deed niet onder voor de C9. Ik zag het Blackeye Galaxy door die dob en zowaar voor het eerst zag ik de donkere stofband. Je moest er perifeer voor kijken, dat wel. M104 het Sombrero stelsel. Twee leden van het Leo Triplet (M65 en een andere). Heel mooi en wederom met perifeer kijken meer te zien.

M104 aka Sombrero Galaxy visueel (oke we zagen nog minder)

M44 door de Polarex gezien. Wat een mooie klassieke kijker is dat. En lang, ik schat toch gauw twee meter! En een 20cm dobson met echt allerlei addons.. de ‘kerstboom’ werd die genoemd en met recht.

De aanwezige 102mm Polarex

Zelf lag voor mij de nadruk op verrekijken en dat werd vooral ingegeven door een forumlid die alleen met de verrekijker waarneemt. Met een 10×20 net als ik maar hij had ook de mooie 20×80 op een statief staan. Door de kijker, ook die 20×80 naar M3, M13, Double Cluster en M44 gekeken. Maar voor mij waren de highlights van de avond (afgezien van M13 door die C9 en dobson) toch wel dat ik M51, M81 & M82 door de verrekijker kon waarnemen. Waarnemen, want zien is een te groot woord. En daarnaast heb ik kennisgemaakt met Kemble’s Cascade. Een erg mooie zogenaamde asterisme. En een leuk verrekijker object waar ik samen met de ander flink voor moest zoeken eer we ‘m hadden.

Kemble's Cascade

Deze avond heeft me vooral warmgedraaid voor het verrekijker-waarnemen. Dat ga ik vaker doen maar dan wel op donkere plekken anders heeft het geen zin. Thuis uit de tuin zie ik bedroevend weinig. Op de lokatie konden we de lichtkoepel van wat waarschijnlijk Amersfoort was zien, 28km verderop!

Het was leuk om te zien hoe verschillend mensen met de hobby omgaan. De ene knoopt echt van alles aan zijn kijker voor astrofotografie, tot een Xbox controller voor bediening van de focusser aan toe. De ander zit echt 4 uur lang Messier opbjecten ‘te loggen’  om ze allemaal te hebben gezien (het zijn er dik 100). Weer een ander kijkt met een verrekijker en heeft geen telescoop. Dan een ander heeft een enorme klassieke kijker mee. Of een zelfgebouwde telescoop van dobson model. Veel smaken dus. Erg leuk om eens te zien!

You may also like...