Waarneemsessie met Het Kanon, Hoogland

Het was weer helder. Had niet zo’n zin in lang kijken maar wilde wel wat zien dus snel Het Kanon buitengezet. De 20cm F10 dobson dus. En eenmaal beetje bijgekoeld kon het beginnen. Ik had een lijstje van dingen die ik wilde zien waarvan het gros in de zomerdriehoek (Altair, Deneb, Vega) zit. Van dat lijstje kwam niet zo veel, of ik ben in ieder geval goed rond gaan surfen in het ‘zwerk’.

In willekeurige volgorde want ik heb flink zitten ‘browsen’.

M52 (open bolhoop boven Cassiopeia), M27 (Halternevel), M71 (bolhoop-achtig, erg zwak!), M13 (De Bolhoop Der Bolhopen), Albireo (blauw-gele dubbelster), Epsilon Lyrae (een dubbele dubbelster), Cr 399 (Brocchi’s Cluster a.k.a. Coathanger), M39 (open sterrenhoop), M31 en M106 (Andromedanevel en ander stelsel) en last but not least NGC 869 en NGC 884 (het Dubbelcluster).

M71, open bolhoop

Een aardige lijst, gezien tussen 22:45 en 00:00 ongeveer. M71 was echt zoeken en zo zwak als de Halternevel. Het is een apart geval. Lang geleden stond hij op een lijst van komeet-achtigen. Daarna dacht men aan een open sterrenhoop maar sinds ik meen de jaren 70 van de vorige eeuw is men er via meer waarnemingen achter gekomen dat het feitelijk een ruim opgezette bolhoop is. M52 was samen met die M71 een eerste keer dat ik ze zag maar M52 was een stuk mooier! M13, de grote bolhoop, knalde weer fantastisch uit het beeld. En het Dubbelcluster komt er mooi uit in het 32mm 70gr FOV oculair. Brocchi’s Cluster kreeg ik niet eens in dat FOV en ik keek er daarom ook 2x overheen want zag maar een deel. Verder noemenswaardig was dat Lyra Epsilon een dubbelster is van elke ster in het paartje ook weer een dubbelster is. Met de waardeloos gecollimeerde dobson kon ik dat maar net zien. Helaas.

Leuk gescoord, leuk lijstje. Op naar de volgende mooie avond want het wordt alweer lekker vroeger donker. Eindelijk een voordeel aan de winterperiode ^_^ .

You may also like...