Where I want to goto today

De LXD75 doet het! Na enige weken zonder DEC motor kwam vorige week een vervangende binnen onder garantie van Meade. Waarvoor natuurlijk niets anders dan lof, ik hoefde geen bon te laten zien zelfs. Maar dat zal te maken hebben met het feit dat ze 5 jaar garantie geven een de LXD75 kwam meen ik in 2006 in de winkels. Dus na 2011 zal het lastiger worden vermoed ik. Aaaaaanyway, gisteren gingen de alignment acties niet goed. De scope wees steeds eeeh..de grond aan! En er volgde een melding waar ik niet blij van werd: motor unit fault.  Snel geGoogled en ik kwam er daardoor achter dat er een kans was dat dit op te lossen was door een drive train (RA & DEC) te doen en een calibratie. Zo gezegd, zo gedaan en jawel hoor… deze avond kon ik de goto gebruiken! Het moet nog wat preciezer kunnen maar het ging al goed.

En dan maar wat gekeken ook, ik stond er toch:

  • Op Jupiter was een transit bezig van de maan Io en daar zag ik op 250x de schaduw op het oppervlakte van terug. Erg leuk om te zien!;
  • M31 was te zien, maar vaag. Idem M51, maar die zat écht in de lichtsoep van Nieuwland & Bunschoten-Spakenburg;
  •  M27 was best aardig te zien en ik kan ‘m nu echt zo vinden;
  • M57 ook gevonden in 20 seconden en aardig goed te zien;
  • M52, M103… weinig imposant vandaag;
  • en mijn eerste wat minder bekende NGC’tje gelogged: NGC7789, een sterrenhoop in Casiopeia.

Al met al ben ik gewoon erg blij dat de goto het doet. Er moet nog wel wat gebeuren want er zit me te veel speling op de DEC as (wormwiel afstelling?) en ik wil nog zekerder weten dat ik de OTA goed balanceer. Heb geen zin in gedoe met de drive units.

Voor waarnemen ga ik nu wel een UHC filter kopen zodat ik met name in de tuin wat meer ga zien. En ik moet een 2″ T2 adapter voor de Canon Eos kopen zodat ik weer kan gaan astrofotograferen.

You may also like...