De avond van de ideeën/ideetjes

Omdat ik gisteren een OldskoolNL LAN party had was ik vandaag niet helemaal wakker meer na achten. Toch stiekem even mijn hoofd door de deur gestoken. Shiiiiiiiit… helder! En niet eens zo gek vochtig. Snel naar de PC, gaat dit zo blijven? 7timer zegt van niet. Meteoblue zegt 0% maar niet zo stabiel. Om 21:00 werd het me te veel en heb ik de boel naar buiten gesjouwd. De 20cm dobson in dit geval, wat een ideaal ding is voor tussendoor!

Na 20 minuutjes was het beeld gestabiliseerd. Eerst natuurlijk Jupiter die ik wel eens beter te zien heb gekregen. Langs het ieniemienie Uranus -welke ik naar mijn eigen verbazing zo had gevonden- door naar M31 welke vrij hoog staat. Wauw. Beste zicht op die ‘nevel’ vanuit mijn tuin ooit. Ik kon zelfs vrij makkelijk (wel perifeer natuurlijk) de stofbanden herkennen. Met name die voor de kern langsloopt was érg duidelijk te zien! Ook was er veel de grootte van de nevel te zien. Ik kon het object met de 35mm 60gr FOV niet eens in beeld krijgen en moest schuiven. Imposant. M33 geprobeerd maar dat ding kon ik weer niet vinden maar naar ik hoor is dat niet zo vreemd vanwege de lage oppervlakte helderheid.

Het dubbelcluster even gepasseerd, het lag er mooi bij. Net als M45, het Zevengesternte. Een groot open sterrencluster waar ik ooit nog eens een heeeeeel groot FOV oculair voor ga kopen! 🙂

De sessie duurde al met al maar 30 minuten (excl. 20 minuten afkoelen). In de tuin heb ik weinig zicht door de vele bomen wat ’s zomers een groot nadeel is. En in de winter is het kaal maar veel licht van maarliefst 3 straatlantaarns die zo de tuin in schijnen. Maar dan heb je opeens een simpel idee: een paal links in de tuin, een haak erin. Nog een haak aan de carport. Staalkabeltje van Ikea ertussen en een dik zwart zeil met lussen in de schuur. Ophangen als ik ga kijken, opruimen naderhand en de schuur in. Het blokkeert in één klap alle straatverlichting. Dat scheelt me héél veel! Dat gaat een actie worden die ik binnenkort snel ga uitvoeren, ik kan dan heel goed in de tuin waarnemen want het viel me weer op hoe relatief donker het is hier in de tuin. Ik schat de SQM-L toch gauw op rond de 20 op een goeie avond zoals vandaag. En het leuke is dat je van lichtkoepels in de stad geen ‘last’ hebt  omdat ze achter de huizen liggen. Eén van de voordelen van de Urban Astronomer ;-).

Andere idee was dat ik op de dobson wat glijmateriaal aan moet brengen. Het is nu hout op hout, ik denk dat het wondermiddel formica wel eens een grote verbetering kan geven. En dan idee 3 van de avond: twee draagbeugels van de Praxis aan de montering vastmaken waarmee ik het hele geval in één zeul kan neerzetten en wat makkelijker kan verplaatsen. Dat moet nu voor elke verplaatsing in 4 stappen: eerste de OTA eraf, verplaatsen OTA, verplaatsen rockerbox, OTA er weer in. Voor kleine stukjes kan het in 1 keer met beugels. Gaat ook snel gebeuren. De DHZ dobson die ik dit jaar kreeg is dan nog bruikbaarder dan nu. Voor waarneemsessies ga ik in de tuin de LXD75 geen eens meer pakken, dit is veel makkelijker!

You may also like...