Waarneemavondje in de tuin 5 dec.

Na pakjesavond nóg een kadootje, een heldere avond! De hele LXD75 neerzetten had ik geen zin in, dus meteen de 20cm dobson neergezet in de tuin. Op de sneeuw, op een huisvuilzak. Ging prima. Even 20 minuutjes de buis af laten koelen en het kon beginnen!
Eerste klant was natuurlijk Jupiter en die liet behoorlijk wat detail zien. Ik meende eerst de GRV te zien maar twijfel kwam snel of het niet de SEB was die ook weer zichtbaarder aan het worden is. Of de schaduw van Ganymedes? Ik weet het nog altijd niet zeker. Stellarium moet ik nog bekijken. Maar het oppervlak was duidelijk ‘streperig’ en deze Jupiter zit nu wel in de top 3.
Daarna door naar Uranus die redelijk snel gevonden was. Met perifeer kijken kon ik twee maantjes ontwaren, héél slecht.  
M31 opgezocht, vaste prik. Die liet zich behoorlijk zien met de stofband goed zichtbaar. Niet zo mooi als de vorige keer, het was daar iets te vochtig voor denk ik. Daarna M45, de Pleiaden. Leuk in een groot FOV oculair. Die ik niet heb. En dus door naar … ja, naar wat eigenlijk. Even de kaart erbij gepakt (skymaps.com). En daaruit geprikt de dubbelster Eta Cassiopeia. Snel gevonden, want makkelijk visueel zichtbaar als ‘gewone ster’ in Cassiopeia. Ingezoomed liet dat inderdaad een leuke dubbelster zien! Geel-rood zeggen ze er over, maar ik vond het meer richting oranje-donkerrood gaan. Elke dubbelster vind ik dan altijd weer leuker dan gedacht.  

De hele avond stond daarna in het teken van de wat grotere rode reuzen: snel gekeken naar Cappella, langs Aldebaran e.o. en Algol. En de omgeving van Mirfak.   

De zon (klein!) in vergelijk tot wat grote jongens

Kijkend naar Alghol dacht ik “Die ga ik in de gaten houden!”, want elke zoveel dagen geeft die wat minder licht af (zichtbaar door een telescoop) omdat de lichtzwakkere van het paar deze kant op staat en je het licht van de fellere deelnemer minder ziet. Met een lagere lichtsterkte tot gevolg. Grappig dat je dat hier dan kan zien op zoveel lichtjaren afstand. Maar wat blijkt? Gisterenavond precies toen ik stond te kijken was Algol al op z’n zwakst! Heel toevallig dus dat ik die ster toen ging bekijken. De 8ste december is er weer een zwak moment.   

Aldebaran

Over Algol zijn hele mythen en verhalen geschreven. Hij staat bekend onder de naam Duivelster. De naam Algol is de basis voor de term Ghoul wat in het engels een term voor geest, spook of demoon is. De Grieken hielden deze ster voor het hoofd van Medusa welke Perseus vast houdt. In de joodse traditie is het Rosh ha Satan, Satan’s hoofd en ook de arabieren van vroeger tijden zagen er Ra’s al Ghul, het “Hoofd van de Demon” in. En dat allemaal omdat ze het als ‘Blinking Demon’ zagen. Wij weten nu wel beter, het is gewoon een dubbelster. Astrologen echter blijven in het verleden en de onwetendheid hangen en zien het als de slechtste ster in het zwerk. Tja… wat je daar nou mee moet? #bullshit   

   

Maar toch, leuk om te lezen en hopelijk binnenkort meer heldere nachten waarin ook de LXD75 aan de gang kan.

You may also like...