Maan, 14-12-2010

En daar ging ik weer met mijn webcammetje de kou in. En met als resultaat een bescheiden succesje én een dikke misser: van de 10 filmpjes zijn er wéér 9 corrupt. De eerste is gelukkig in orde en dat leverde deze ruwe stack op. Hij kan nog wat beter na bewerking in The Gimp maar dat komt nog.

Je kijkt naar krater Eratosthenes, een vrij diepe krater van -naar schatting- 3.2 miljard jaar oud. De zwarte schaduwrand is de terminator. Ik vind de scheidslijn tussen dag en nacht op de maan altijd leuk. En doorgaans kun je leuker kijken naar een gedeeltelijk verlichte maan dan een volle bak.

De vergroting was hier effectief toch gauw 250x en dat is wel ruim voor mijn telescoop. Maar het is ‘doable’.

Maan, gestacked in Registax uit zo'n 1200 frames

De rest is dus mislukt en daar zaten denk ik goede captures in van nog meer maan en ook Jupiter. Wat er nou mis gaat is me nog een raadsel, ik vermoed iets met een setting. Dat wordt dus weer een avondje pielen binnenkort. Er zijn ergere dingen.

De seeing was echt dramatisch. Eigenlijk de slechtste die ik ooit meemaakte tijdens waarnemen of capturen. Ik heb het filmpje op Youtube gezet en dan zie je meteen wat ‘seeing’ eigenlijk is.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3P-Va6tKlok]

De transparantie was matig tot zelfs vrij slecht. Al met al geen goede avond, dus beter dat het capturen vandaag mis ging dan op een hele goeie avond #positivo

Van de Geminiden heb ik niets meegekregen. Vanochtend heb ik er 4 gezien, redelijke. En eergisterenavond een stuk of 6 waaronder 2 felle (magnitude -2/-3 schat ik zo in). Dat waren wel leuke. Voor de rest vond ik het niet zo’n interessante storm maar dat zijn de meeste niet als je in een stad zit met die lichtvervuiling waarin het gros van de zwakkere ‘vallende sterren’ verdwijnt.

You may also like...