Goto gowhere?

Avond nummer drie dat ik bezig ben geweest met de hobby. Eindelijk! Vandaag stond op het programma het testen of ik de LXD75 goto functionaliteit in de tuin aan de gang krijg. Ik heb maar weinig zicht rondom dus dat leek me lastig. Gelukkig bleek een 2-star alignment voldoende om objecten te vinden en met de sync functionaliteit van de Autostar #497 kon ik de preciesie heel aardig krijgen! Als hoogtepunt kreeg ik NGC 2655 in beeld wat een stelsel is op zo’n 64 miljoen lichtjaar afstand. Een afstandsrecord, ik zag nog niet eerder iets verder weg dan dat. In dat stelsel werd enige weken geleden een supernova SN2011B zichtbaar. Vrij bijzonder, en ik wilde proberen deze te zien. Dat is niet gelukt denk ik. Ik zag de nevel en met perifeer kijken een lichtstipje erin. Ik ga er vanuit dat het de kern is geweest al had ik de (vrij sterke) indruk dat de lichtstip niet in de kern lag maar er buiten. Maar.. nee. Niet gelukt zeg ik.

SN2011B in NGC 2655

Verder M44, M42, M67, M81 & M82 gedaan. Meer als test van de goto dan daadwerkelijk waarnemen al was M67 wel de betere waarneming want die zag ik een maand geleden veel slechter (stond toen lager in de lichtsoep van Bunschoten-Spakenburg). M67 is een wat ouder open sterrencluster in sterrenbeeld Kreeft. Het is een heel oud cluster, geschat tussen 3.2 en 5 miljard jaar oud. Het bevat gauw 100 sterren ter grootte van onze eigen zon en veel grote rode reuzen. In totaal 500 sterren denkt men. Ik moet deze nog een keer beter waarnemen.

Sterrencluster M67

Helaas blijk ik weer backlash te hebben in de RA as. Dat moet aangepakt worden want met die hogere vergrotingen is een kleine speling héél irritant bij het focussen.  Voor de rest werkt het nu prima. En ik kan van de zomer fotograferen met gebruik van goto. Dat is dus goed nieuws.

You may also like...