Met een doek over je kop in de tuin

Laten we beginnen met een foto.

Astro Monk Maurits

Dit aparte kledingstuk heb ik speciaal laten maken (dank, oh moeder) voor het waarnemen in vooral de tuin. Maar het effect is overal merkbaar. Waar is het voor? Om vervelende straat- en tuinverlichting uit mijn ogen te houden. Voor vage deepsky objecten heb je aan het donker aangepaste ogen nodig. Dat duurt al gauw een 20 á 30 minuten. Maar in de tuin krijg ik dat simpelweg niet voor elkaar door al die lampen. Dus daar is de mega capuchon voor: object uitkiezen, er voor gaan zitten en turen maar. En waarempel, het werkt. E-norm! Hieronder het waarneemlijstje. Beetje korter dan de vorige, maar kwalitatief het beste wat ik ooit in de tuin voor elkaar heb gekregen. Hoopvol!

  • M3
  • M13
  • M64 Black Eye Galaxy
  • M65 & M66 Leo’s Triplet (doublet 🙂
  • M81 & M82
  • Saturnus

Vooral M13 was fantastisch na 10 minuten onder de kap. Met perifeer kijken kwam een BAK met sterren uit de achtergrond naar voren. Heel erg bijzonder. Observeren moet je leren zeggen ze dan op astroforum.nl, en terecht! Het is een leuke kunst om onder de knie te krijgen.

M64 heb ik ook de tijd voor genomen. In eerste instantie zie je alleen de heldere kern. Maar na een tiental minuten komt daar de donkere stofband bij. En nog wat later begint zich echt de vorm af te tekenen met ook de wijdere neveligheid wat samen met de kern & stofband uiteindelijk de vorm van het stelsel aftekende . In de tuin hier in Amersfoort is me dat nog nooit zo goed gelukt (M13 trouwens ook niet).

M64, Black Eye Galaxy (zoals je 'm nooit zult zien)

M81 & M82 kwam ik slechts langs op zoek naar NGC2403. Maar ik ben nog erg slecht met het starhoppen. Heb er dk een half uur aan besteed. Misschien is het ook te hoog gegrepen, maar ik had naar aanleiding van dit artikel verwacht dat het wel zou lukken. Ga het zeker nog eens proberen!

Big Boi. De scope waarmee het gebeurde vanavond.

Leuke avond gehad zo!

You may also like...