Waarneemverslag Givrand, 23-07-2011 23:30 – 00:30

Een korte maar leuke waarneemsessie in Givrand wat in de Vendée ligt, Frankrijk.

Lokatie was de camping zelf, ik had de 10*50 Bresser “Lidl” verrekijker meegenomen en eindelijk was er dan een heldere avond. De donkerte viel me wat tegen. Op W en ZO flinke lichtvervuiling. Op W zit de vrij grote plaats St.-Jean-de-Monts zo’n 20km verderop. Waar het licht in het ZO vandaan kwam weet ik niet, mogelijk Les Sables d’Olonne al ligt dat ver weg op 30+ km. In het zenith en op Z richting de zee geen problemen, ik schat de SQM op zo’n 20.5 maar vergeef me als ik dit verkeerd heb (methode “natte vinger”). Boven de zee was er niets mis mee! De melkweg was in ieder geval goed zichtbaar met de donkere plekken goed zichtbaar. De seeing was wel behoorlijk goed!

De voorpret was ’s avonds door het boek Binocular Astronomy van Stephen Tonkin een aantal objecten geschikt voor de 10*50 te prikken. Dat bleek een flinke lijst te worden, zo lang dat ik lekker een stel onthouden heb en me daar op heb gericht. Zo laat moest het niet worden, morgen weer een dag met 2 meiden van 4 & 6!

Het uit de hand kijken ging goed, met af en toe ondersteuning van een muurtje of een ligstoel. Ik kan de “The Rifle Sling Hold” zoals beschreven in Binocular Astronomy erg aanbevelen. Je kunt er flink stil beeld mee behalen! Verwacht niet dat je even een half uur zo gaat staan, maar voor 5 minuten kun je een prima rustig beeld krijgen. Vooral op de nevels was dat erg leuk!

En dan de waarneemlijst:
M7 stond vrij laag maar hij was te zien met een handjevol sterren opgelost maar vooral vrij wazig. Hij sprong er gewoonweg niet lekker uit. M6 kon ik helemaal niet ontwaren.

Dan de Lagunenevel (M8). Deze had ik nog nooit gezien, ook niet met telescoop. In de verrekijker al een imposante verschijning, kan niet wachten tot ik de 8″ er op los kan laten op de Knardijk! En daarboven de Trifidnevel (M20). Een stuk kleiner maar… gezien!

De Lagunenevel via een 10*50 (Bron: Rony's ETX Site)

Naar boven glijdend een overduidelijk, vrij uitgestrekt stergebied tussen de Trifidnevel en de Omeganevel. Sterhoop M24 valt hier in. Kwam zo snel met Stellarium niet achter de naam, je moet dan precies goed klikken.

De Omeganevel (M17) als een pluisje, en daarboven met iets meer vorm de Adelaarsnevel (M16). Zo vanuit Zuid omhoog was dat een leuk rijtje waarnemingen waar ik het grootste deel van de korte sessie mee heb gevuld. M18 is me gek genoeg niet opgevallen maar onbewust zal ik die zeker ook gezien hebben, er zaten daar zoveel ‘pluisjes’!

Dan, terug bij de plek, nog even liggend in de ligstoel naar rechtboven. De Noord-Amerikanevel (NGC7000). Wat een knoepert van een ding is dat toch! De echte Noord-Amerika vorm haalde ik er (wederom) niet uit maar de ‘wolk’ was goed zichtbaar!

Daar rondsnuffelend vielen natuurlijk M29 en M39 in het blikveld en Albireo gaf bij vlagen de blauwe partner weer. De rifle slingshot greep was daarbij onontbeerlijk. Volgens Binocular Astronomy zou M27 ook een krap aan haalbare kaart moeten zijn maar mij is dat niet gelukt.

Tussenstop op The Garnet Star. Die was niet echt dieporanje van kleur maar liet zich wel als overduidelijk zachtgeel zien. Een flinke jongen deze ster. Als je ‘m op de plek van onze zon zet zou Jupiter er nog in vallen! Leuk dat je dan van één van die vele sterretjes zo’n detail weet.

Door met omgeving Cas. Het Dubbelcluster natuurlijk, geen verassingen daar: weer net zo leuk en mooi als altijd. Als je dan de lijn sterren richting Cas volgt kom je bij een ander cluster terecht waar de naam me van ontschoten is. En daarna door naar Kemble’s Cascade maar dat lukte me verdorie niet. NGC1502 kon ik dan weer wel vinden. Nu was het aan die kant ook vrij lichtvervuild dus laat ik dat maar als excuus nemen. En M103 meegepakt maar dat is een klein prutsdingetje…

Het Dubbel Cluster door een 10*50 (Bron: Rony's ETX Site)

M31, Andromeda was zeer goed te zien. Die zag ik niet eerder zó goed in de 10*50. Hoopvol gestemd door naar waar M33 zit maar die liet zich niet ontwaren vandaag. In die hoek was de hemel ook niet echt donker.

Bolhopen M3 en M13 waren zeer makkelijk te vinden. M2 lukte me helaas niet. De grote sterrenverzameling Melotte 20 (Mirfak en omgeving) natuurlijk wel. Een opvallende bak met sterren al kan ik er niet echt een warm gevoel van krijgen.

Al met al viel het waarnemen met zo’n klein verrekijkertje me 100% mee. Het was voor mij ook een tryout voor een workshop verrekijker waarnemen die ik wil gaan geven voor de sterrenwacht in Amersfoort. En dan blijk je een leuk pakketje objecten te kunnen gaan presenteren aan vakantiegangers die toch al hun verrekijkers meenemen. Als je dan op een donkere avond op je camping dit mee kan pakken…harstikke leuk toch?

Resterend van mijn voorbereide lijstje nu nog:
The Gauntlet Star (mooi rode ster naar het schijnt) / Hip9829 – Triple Star: 14 Arietis (waarvan 2 goed te zien, 1tje lastig in 10*50) / Hip62223 – carbon star “La Superba” met een dieprode kleur / M6 / M24 / Melotte 111 / M33 / M2 / Kemble’s Cascade 🙂

Maar dat komt wel weer in Nederland!

You may also like...