Een vluchtertje op de 19de augustus

Zul je zien: helder genoeg om te waarnemen, heb je een straatbarbecue. Harstikke gezellig hoor! Maar gelukkig toch even een uurtje tijd om met de 20cm F10 DHZ dobson in de weer te gaan. Ik had weinig puf dus het was even M27, M57 (beide met en zonder UHC-E maar wat een verschil!), het Dubbel Cluster, M31 (in de waas van de maan er vlakbij) en daarna toch het leukste van de avond:

Struve 60 a.k.a. Eta Cassiopeia a.k.a. HIP3821A/B. Een twinkelend kleurig juweeltje. Een dubbelster dus! In de jaren 70 van de 18de eeuw ontdekt door William Herschel en daarna nog door Dhr. Struve onderzocht. Het is een mooie dubbelster met een heldere wit/gelig/limoengroene grote deelnemer en een klein oranje-rood deelnemertje.

Heej! Een dubbeltje!

Aanrader voor uit je tuin!

 

You may also like...