Waarnemen op de Knardijk. Wauw.

Op 29 september was het tijd voor een starparty. Lang op gewacht, een avond als deze ik nog niet in 2011! Plaats van het onheil was dit keer een voor iedereen nieuwe waarneemplek die ik gevonden heb, bovenop de Knardijk midden in Flevoland.

Om 20:45 was ik samen met Marco (Publiekssterrenwacht Schothorst, PSWS) op de lokatie. We leken eerst de enige maar na 5 minuten zagen we nog wat verder op de dijk beweging. Daar aangekomen bleken er al aardig wat kijkers te staan van BoertjeB (Astroforum, AF) met 12″ LightBridge, Bas van Krieken (AF & PSWS) met Vixen VL200 op Celestron CG-CAM-ish, BerryH (AF & PSWS) met 20cm newton op EQ5 en een knéiter van een 14″ LX200(GPS?) op een knéiter van een statief. Dit gaat leuk worden!

Mijn eigen spul neergezet. Dit keer mee de LXD75 + 6″ newton en de nieuwe Vixen Shuttle Scope 80S op fotostatief voor de widefield views. Ook kletsen natuurlijk dus ron 21:30 was ik good to go na een succesvolle polar alignment en 3-star align voor de goto.
Van @_ClearSkies kreeg ik een leuk waarneemlijstje. Per sterrenbeeld op volgorde van opkomst. Was handig! Op die lijst objecten variërend van sterrenhopen tot stelsels tot ‘carbon stars’.
De lucht was redelijk transparant rond 21:30. SQM meting gaf echter een vrij magere 20.4 aan. Na Neptunus & Uranus en een enorm vergrote ringnevel te hebben gezien door de LX200 ging ik aan de lijst bezig. Hieronder een opsomming van wat ik gezien heb, met kort details indien noemenswaardig.

Lyra
Planetaire nevel: Messier 57. Ik blijf dit een klein klereding vinden…
Globular cluster: Messier 56. Eerste keer voor mij dat ik deze leuk zag. Klein hoopje!
Carbonster: T Lyrae. Niet gezien.
Carbonster: HK Lyrae. Niet gezien.

Cygnus
Planetaire nevel: NGC6826. Niet gevonden.
Planetaire nevel: NGC7027. Niet gevonden.
Supernova restant: NGC6960. Het helderste deel van de Veil. Goed te zien, perifeer iets van de ‘glans’. Deze nevel heeft echt mijn aandacht, schitterend object. Ook gezien in de 12″ dobson met (ik denk?) een Ethos. Wat een beeld zeg, schitterend! En daarna een enorme vergroting ervan in de 14″ welke met het grote brandpunt niet je-dat is voor zulke grote nevels.
Open cluster: NGC6910. Tja. Leuk open cluster.
Open cluster: Messier 39. Overgeslagen want ik vind ‘m niet leuk. Sorry, M39!
Open cluster: NGC6819 / Open cluster: NGC7039 / Open cluster: NGC7082. Geskipped.
Open cluster: NGC6866. Geprobeerd. Tja. Hmm. Moet de charme nog steeds ontdekken van open clusters.
Carbonster: V Cygni 20:41:18 +48d08m00s. Goed gezocht, niets van gezien. Besloten de rest van de carbon stars te laten zitten.

Lacerta
Open cluster: NGC7243
Open cluster: NGC7209
Carbonster: TV Lacertae
Alles in Lacerta overgeslagen.

Pegasus
Globular cluster: Messier 15. Leuk! Ik twijfelde eerst of ik de goede had want M15 is niet groot!
Sterrenstelsel: NGC7817. Niet opgezocht want ik was zo leuk bezig met NGC7331
(groep van) Sterrenstelsel(s): NGC7331. Veel aandacht gegeven. Eigenlijk het eerste kleine stelsel wat ik bekeken heb. Voorheen altijd showcases. In de 6″ komt het niet zo goed uit de verf. Het verschil met de 12″ was dan gek genoeg weer niet zo enorm. Zoals te verwachten zag je daarin wel de vorm wat beter terug maar dan moet je wel perifeer kijken. Leuke waarneming!
Carbonster: RX Pegasi. Overgeslagen.

Andromeda
Planetaire nevel: NGC7662. Blue Snowball. Ook dit keer niet gevonden. Het is een klein planetairtje waar mijn opening denk ik niet groot genoeg voor is om de vergroting die nodig is toe te laten.
Sterrenstelsel: NGC404 (“Mirach’s Ghost”). Leuk stelsel vlak naast de felle ster Mirach. Ik zoek deze vaak op maar zo mooi als hier op de Knardijk zag ik ‘m niet eerder.
Open cluster: NGC752. Een vrij los, open cluster.
Carbonster: VX Andromeda / Carbonster: AQ Andromeda. De carbon sterren heb ik niet bekeken.
Cassiopeia
Open cluster: NGC7789
Open cluster: Messier 52
Open cluster: NGC457
Open cluster: Messier 103
Open cluster: NGC663
Open cluster: Stock 12
Open cluster: NGC225
Planetaire nevel: IC1747
Carbon- en dubbelster: WZ Cassiopeia
Carbonster: ST Cassiopeia
Inmiddels was het 02:06 en stonden alleen BoertjeB en ik er nog. Eerder die avond, rond 00:15 toen we er met nog wat meer stonden, was het klapstuk van de avond te zien. Een enórme vuurbal die me opviel ter hoogte van Mirfak en vervolgens met een lang lichtend spoor richting oosten vertrok. We zagen ‘m pas niet meer toen het ding óver de horizon verdween. Bizar lang spoor, we zagen ‘m zeker 10 seconden met een magnitude -2 (zo fel als Jupiter). Voor ons allemaal de mooiste meteoriet/ruimteschroot/aardscheerder (?) die we ooit zagen! Absoluut de klapperrrrrrrrrrrrrrrr van de avond!
De SQM steeg uiteindelijk tot 20.75 wat lager uitviel dan ik van de plek had verwacht. Lichtkoepels zijn aanzienlijk op de plek: Zeewolde, Harderwijk, Lelystad, Amsterdam e.o. en het Gooi geven koepels. Op zuid zo tot 30 graden, op noord 20 graden “lichtsoep”.  Al met al op 35 minuten vanaf huis de beste plek.

You may also like...