Doei, dauw!

November is dauwmaand: koud en vocht geeft beslagen oculairen, zoekers en vangspiegels. Met mijn vorige kijker, de LXD75, heb ik er nooit last van gehad. Ja, een oculairtje besloeg wel eens maar dan ging ‘ie even de jaszak in en kon het weer. De vangspiegel besloeg gewoon niet. En al helemaal niet meer sinds ik er een provisorische maar functionele dauwkap op had gezet.

De Lightbridge bleek de vorige sessie echt een emmer te zijn. Wát een water! Het liep er nog net niet vanaf en de vangspiegel was na één uur echt helemaal beslagen. Niet te gebruiken. Zoeker idem, dat had ik op de LXD75 ook regelmatig bij de poot gehad.

Het moest er dus van komen: dauwbescherming. Ik heb 3 Kendrick Dew-Not dauwlinten gekocht via Ebay. Stukken goedkoper dan hier kopen (scheelt, ook na douane toeslag, gauw 50 á 60%!). De dauwcontroller vond ik met 100 á 150 euro echt duur. Die heb ik zelf gemaakt met als ingrediënten: een kruidenbakje van de Albert Hein á 3,60, een LED dimmer via Ebay á 5,50, wat kabel + 4 RCA plugjes + 12v sigarettenstekker á 11,30. En wat soldeerwerk. Voor ietsje meer dan 20 euro klaar! En los dat het gewoon goed werkt vind ik dit ook veel leuker.

DHZ dauwcontroller (á la ontwerp rwagter op astroforum.nl)

De test ging goed. Ik moet de controller 60% opendraaien voor 3 dauwlinten. Na 10 minuten was de dauw helemaal weg. Even flink opgedampt met de warme adem en weer 5 minuten later was het schoon. Super! Hopelijk is het volgend weekend helder genoeg voor een avondje Knardijk. Koud!

You may also like...