Na 2 jaar weer de zon

Vandaag kon ik na 2 jaar weer met eigen kijker naar de zon kijken. De Vixen Shuttlescope was voorzien van een DHZ Baader Astrosolar filter en een Baader Solar Continuum filter. Dat geeft een alleraardigst groen beeld als dit:

 

Groen zonnetje met Solar Continuum filter

In de zon vandaag goed te zien twee zonnevlekken. Eentje is groot, nummer 11422 en daarnaast is 11420 te zien. Die 11422 heeft al wat flinke uitstoten gedaan en hij staat nu mooi onze kant op. Mocht er een CME komen dan kan dat zomaar weer een verhoogde kans op poollicht geven!

Gelukkig hebben we (andermans) beelden nog en dit was wat ik vandaag kon zien, maar dan in het groen:

Zon op 20-02-2012 in wit licht

Let even op de schaal rechtsonderin. Zo’n zonnevlek is al gauw (veel!) groter dan onze hele planeet!

Al met al een leuke 20 minuten gehad met onze naburige ster, Sol.

You may also like...