Waarneemsessie 18 maart, Knardijk

Na lange tijd (de laatste keer was 29 december 2011) was het weer helder. Dus op naar de Knardijk samen met Marco.

Daar aangekomen waren al drie mensen aanwezig. Eentje, aan het begin van de dijk in z’n uppie met 40cm dobson. Die wilde rustig kijken blijkbaar. Zelf ging ik bij de rest staan, verderop. Snel de kijker neergezet want die spiegel koelt maar langzaam. Gelukkig had ik nu wel de koeler op de primary mirror aangesloten dus dat scheelde aanzienlijk in afkoeltijd (zonder 50, met 20 minuten). Na een bijna fataal ongelukje, met een truss die ín de kijkerbuis lazerde maar naast de spiegel, kon er gekeken worden.

Rustig begonnen met de 28mm op het ET Cluster (NGC457). Een vrolijke verschijning waar zeker E.T. in te herkennen is zij het dat je de voorkennis wel nodig hebt. Vervolgens lekker een avond waargenomen waarvan hieronder acte. Ik heb niet bijgehouden wanneer ik wat bekeek dus de volgorde is willekeurig.

 • M95 & M96 gezocht en gevonden. Dacht ik, maar ik zag een derde ‘faint fuzzy’ dus ik bleef twijfel houden over de waarneming. Thuis gekeken en het bleken M105+NGC3389+NGC3384 te zijn waarvan 3389 mag. 12,4 is en dat verklaarde dat deze een fuzzy was. Leuke waarneming!

NGC3389 en co. (Door: George Normandin)

 • M105 vluchtig gezien, beetje langwerpig stelsel maar niet zo best te zien in de soep van Harderwijk;
 • Leo’s Triplet, alledrie de deelnemers gezien en mooi in één beeldveld met de 28mm (54x);
 • Hickson 44, drie van de vier deelnemers gezien. Ik twijfelde of ik een vierde zag maar thuis gekeken en daar waar ik wat dacht te zien zat niks. En waar hij wel zat zag ik niks. Dus: 3 out of 4 ain’t bad.;
 • M3, de bolhoop. Schitterend om te zien, maar …
 • M13… is veel imposanter! Deze kwam later op de avond omhoog en door de 30m liet deze een enórme hoeveelheid sterren zien met de mooie ‘spinnenarmen’ uitwaaierend. Erg mooi!;
 • M53 kwam ik tegen op weg naar M84. Een leuke bolhoop die aan één kant een klein helder stukje liet zien wat volgens mij een heldere ster is (in de bolhoop zelf);
 • M84, het Black Eye stelsel. Een duidelijke zwarte rand was te zien met een mooie, vrij grote halo;
 • In de Grote Beer gekeken naar de Uilnevel. Wederom geen ogen te zien, niet met en niet zonder OIII filter;
 • M109, een mooie grote ovale pluis. Van de balk zag ik niets;
 • M108 liet zijn sigaarvorm goed zien met een iets heldere kern;
 • M51 + NGC5194 lieten zich deze avond goed zien. Helaas geen overduidelijke spiraal maar af en toe sprongen de spiralen dan toch in beeld. De halo om dit stelsel was goed te zien en omsloot M51 en de NGC als geheel.
Dan waren er natuurlijk planeten te over. Eerst Jupiter en Venus waarbij Venus mooi als halfvol te zien was. Jupiter stond te laag voor een mooie waarneming en heb ik laten liggen. Mars was begin van de avond goed maar na 21:00 bleek deze te slecht en we kregen ‘m niet meer scherp in beeld. Nog later op de avond, na middernacht, stond Saturnus hoog genoeg maar de seeing was dramatisch en het beeld schudde heen en weer. Eentje voor later in het seizoen dus.

De seeing was deze avond zeer matig en de transparantie was zo-zo. Van veel stelsels was alleen de kern goed te zien, er was te weinig contrast voor meer detail. Behalve op M51 die vrij hoog stond en daarbij dan dus af en toe wat spiraal liet zien. SQM meting bleef hangen op 20.6 (vorige week vrijdag werd 20.75 gemeten!).

You may also like...