Nunspeet. De nieuwe Knar.

Ik zou nergens heen gaan vandaag. Maar na een week ziekte en veel binnen voelde ik me vandaag weer fris genoeg en door anderen aangestoken: ik moest er even uit. Dus Marco omgepraat en weg waren we.

Dit keer niet naar de Knardijk. Via Google Maps en recente lichtvervuilingskaarten had ik een leuk plekkie ontdekt vlak bij de A28 ter hoogte van Nunspeet. Een dagjesrecreatie plek op de Veluwe. Dus wij daar heen en het blijkt een ritje van krap aan 30 minuten. Keurig dus!

De waarneemplek bij Nunspeet

Daar aangekomen bleek deze plek echt beter nog dan de Knardijk! Aanzíenlijk minder lichtkoepels. Mooi ‘onker’ (Knardijks voor donker) rondom. Op het westen zie je wel de gele gloed van de gehele randstad maar die komt niet hoger dan een graad of 5. Ik besefte me vrij snel dat de Knar nog ín die soep moet liggen of dan op z’n best op de rand ervan. Oei. Slik. Maar niet getreurd want de Knardijk is de beste plek van de Randstad. Maar als Amersfoorters heb je dan het voordeel van onze centrale ligging en deze plek is tja… hij is beter. De Knardijk heeft echter een leuk vast waarneemclubje en heeft dus zeker niet afgedaan.

Ik had geen SQM meter bij me maar ik denk dat ik met SQM 21.0 en een NELM van 6 er niet ver naast zal zitten. Keurig dus! In het oosten sterren te zien van Serpens en Libra. Die zie je ook niet altijd in Nederland. Op Noord keurig maar daar gaan de bomen tot zo’n 15 graden en dat blokkeerd wel redelijk wat zicht.

Waren er nadelen van de plek? Jazeker. Want zoals we weten dankzij Cruijf heb elk voordeel zijn bekende nadeel. Hier eigenlijk drie. De eerste is dat je de auto niet het waarneemveld op kan rijden. En daar wil je wel staan want er kwamen tot een uur of half twaalf nog regelmatig auto’s voorbij. Nadeel twee was dat. Met groot licht dus die schijnen recht in je bakkes. Het is goed te doen want je ziet ze aankomen voor ze verblinden dus hup, gauw ogen dicht en je beschermt jezelf zo wel. Jammer dat er af en toe ook een auto de parkeerplaats op rijdt om vervolgens direct door te rijden. Geen idee waarom ze dat doen maar dan ben je je nachtzicht wél kwijt. Maar ik vermoed dat dit vooral in de zomerperiode een issue is en na half twaalf was het heerlijk rustig en konden we prima kijken.
Nadeel drie is dat deze plek voor mijn vaste waarneemvriendjes en vriendinnetjes waarschijnlijk een half uur te ver naar het oosten is.

Parkeerplaats plus veld. Doorrijden op veld niet mogelijk.

 

Een toch nog aardig lijstje gezien in de gauwigheid. Alles met de 12″ Lightbridge.

  • Gestart met M51. Wow. Spiraalarmen en zelfs lichtelijk de brug naar M51a. Had ik niet verwacht! Mooie waarneming.
  • Messiers 3 & 13 waren prima te zien
  • Door naar Markarian’s Chain.
  • Gevolgd door de Needle Galaxy, Whale Galaxy en die NGC edge-on die er naast staat waar ik het nummer even niet van weet
  • De Veil in Cygnus. Zonder OIII niet te zien, met wel. Maar … wat is dat nou? Met de 20mm past het niet in mijn beeldveld. Logisch. Deze is 1500mm lang, de vorige 500mm en dat vergroot nu dus een stuk meer! Hoe krijg ik die mooie Veil nou weer volledig in beeld… pieker… pieker….
  • Gestruikeld over M71 terwijl ik de Halternevel zocht maar niet vond (koude voeten, laat…)
  • De Ringnevel even snel.

En als afsluiter Albireo. Mijn favoriete zomerobject.

Het nieuwe Explore Scientific 11mm 82 graden oculair is een hele fijne. Dat is meteen mijn werkpaard gebleken want alle waarnemingen deed ik er mee (136x vergroting). Helaas constateerde ik weer dat er iets goed mis is met mijn collimatie. In Kollase viel me dat ook al op. Ik verdenk de vangspiegel van te laag hangen. Ga ik binnenkort eens goed naar kijken want het ontbrak echt aan scherpte.

Al met al dus een leuke 2 1/2 uur gehad in de bossen onder Nunspeet. Een goede plek waar ik zeker weer heen ga. Maar de plek moet zich nog bewijzen. De donkerte is dik voor mekaar maar de auto’s zouden wel eens roet ik het eten kunnen goeien. De tijd zal het leren en mogelijk is er in de regio nog een stiekum plekje te vinden wat nét wat beter is.

You may also like...