Knardijk 21 juli en een beetje Nunspeet op de 20ste

Twee dagen waarnemen na elkaar! Dat maak ik niet vaak mee. Eerst even de 20ste. Dat was een aparte waarneemdag waarop ik in de schemering op een lege Papenslagweg stond. Gebeld met Bart of hij nog die kant op kwam maar nee, en maar goed ook want er hing een dik wolkendek met notabene in de verte regenstriemen te zien! Opgehangen maar 5 minuten later belt Bart weer of we dan naar Nunspeet gaan. Ik in de auto en op naar Nunspeet. Daar was ik rond 23:30. Bart kwam niet veel later.

De waarneemplek op de dagrecreatieplek blijkt geen goede. Er stoppen steeds auto’s waarvan er eentje zelfs een 500W bouwlamp ín de auto heeft en daar doodleuk mee over de parkeerplaats schijnt. Dus we zijn op zoek gegaan naar een alternatieve plek welke ik hier niet noem maar laat ik zeggen dat ik er lastig kon komen…

In Nunspeet is het lekker donker. M31 en het Dubbelcluster zie je prima met het blote oog en van de Kleine Beer zie je alle sterren makkelijk dus de NELM gaat zo richting de 6.7 schat ik. Helaas waren de omstandigheden deze avond uiteindelijk prut en heb ik eigenlijk maar één noemenswaardige melding: de Omega Nevel ook wel Zwaan Nevel ook wel M17. Ik wist niet dat ik die in Nederland kon zien, nooit bij stilgestaan!

De 21ste mocht ik weer op pad en dit keer naar de Knardijk. Daar stonden we uiteindelijk met zeker 10 man/vrouw en het was weer een echte gezellige Knardijk-avond. Die zijn toch bijzonder en anders dan andere starparties.
De Zwaan nog in gedachte hebbende ben ik meteen onderin de kop van de Theepot (Sgr) gedoken en daar zag ik een aantal mooie plaatjes! Ze waren makkelijk te vinden toen ik zag dat je de objecten verdorie al in de zoeker kon waarnemen!

  • M8 – Lagune Nevel
  • M16 – Eagle Nebula
  • M17 – de Zwaan Nevel
  • M20 – Triffid Nevel
  • M22

Samen met het feit dat we de Melkweg héék mooi zagen, inclusief de Carina–Sagittarius Arm and Perseus Arm beide over een behoorlijke lengte!, waren meteen de highlights van de avond. Daarna nog wel M13 en M31 gekeken maar na de nieuwe waarnemingen van de zuidelijke Messiers kon me dat niet meer boeien. Net toen ik zin had in wat andere uitdagingen (Draco’s Triplet bijvoorbeeld) bleek mijn accupack leeg en was het voor mij gedaan aangezien het enórm vochtig was gisteren. Kletsnat gras, en het water liep nog net niet van de telescoop af.

Inmiddels was het 02:00 en trok het ook langzaam aan dicht. Dus de avond was ten einde. We hebben genoten van een goede nacht en ondanks het nog niet astronomisch schemeren was de NELM toch gauw 6 en op de Bortle-schaal haalt de Knar naar mijn inschatting een 6’je

Succesvol en hopelijk gauw weer! Afsluiten met wat schetjes van wat ik ongeveer zag (maar wel een tikkeltje minder, het geeft wel een idee).

 

M8. Lagune Nevel. (Copyright © Michael Vlasov 2012)

M17. Zwaan Nevel. (Copyright © Michael Vlasov 2012)

 

You may also like...