Dubbelsterren op papier

Zonet gekeken naar een aantal dubbelsterren in Cygnus met de 70mm ED doublet. En voor de gelegenheid ook even snel wat opgekrabbeld en daarna met PS tot een wat meer toonbaar plaatje getoverd. Geen echte schets meer dus maar een bewerking ervan. ’t Is niet denderend maar het geeft wel bewijs dat je het gezien hebt, hè

Oriëntatie heb ik niks mee gedaan, ook geen FOV genoteerd. Het ging snel en dit is het. Oh ja, het was ook nog eens ruitjespapier dus de achtergrond is niet wat het wezen moet.

Eerst Cygnus 61 of wel Piazzi’s Flying Star naar de flinke proper motion van dit paar waardoor Friedrich Wilhelm Bessel in 1838 via parallax de afstand bepaalde op 10.4 lichtjaar. Netjes, want het bleek 11.4lj te zijn.

In mijn kleine kijker waren wat zwakke sterretjes rondom het in het oog springende duo te zien. De dubbelster zelf was mooi goud-geel. Ik zag geen kleurverschil tussen de beide sterren die in 695 jaar om elkaar heen draaien:

Cygnus 61 a.k.a. Piazzi’s Flying Star

Dit is het beeld bij 84x vergroting.

Daarna door naar Cygnus Omicron 1? Aparte benaming maar een mooi stel samen:

Cygnus Omicron 1

Ik kan er zo snel niks van terugvinden. De aangeraden vergroting van 10x snap ik niet helemaal, ik vond ‘m zo mooier en 50x zou ook niet fout zijn mits je een leuk grot beeldveld hebt (82 graden).

Dit is het beeld bij 38x vergroting.

Leuk avondje zo! Ik ben er niet lang mee bezig geweest maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Gaat nog wel herhaald worden deze zomer!

You may also like...