The long road to the stars

Nieuwe Maan weekend september 2012. November de 11de in 2012. En 4 maart 2013. Dat zijn de laatste 3x dat ik onder de sterrenhemel stond.

Gisteren op tijd van werk weg en de spullen ingeladen. Tijdig de auto in op weg naar de Knardijk. Of Gortel. Of toch Lochem? Het werd Lochem want boven het westen en noorden zag ik wat sluier hangen. Helaas. Nog geen 2km onder knooppunt Hoevelaken door kwam ik in de enige file van Nederland. Niet nu! Wel nu. Een uur later kon ik de volgende afslag nemen bij Barneveld en draaide ik om. Lochem was al buiten bereik. Mopperend naar huis. Jas uit. Jas aan. Mopperend weer naar de tuin. Minder mopperend de auto in. En alsnog naar de Knardijk gereden. Wat kan het ook schelen, ik wil wat zien. Om 20:40 was ik op de dijk en gauw de boel opgezet na een rondje langs de 5 anderen. De 12″ LX200 van Victor torende weer twee en een halve meter boven de dijk uit. Flak kijker.

De omstandigheden waren oké. We haalden een SQM van 20.53 wat vooral te ‘danken’ was aan de cirrus en soms zelfs regelrechte hoge bewolking. Sterren gingen dan ‘uit’ en detail was over het geheel slecht deze avond die zich kenmerkte in vooral wollige sterren. Toch nog wat gezien, zelf. De kijker opzetten kon ik gelukkig nog…

Eerst M42 en M42, met de 28mm S5000 en dus een groot beeldveld (75x). Helaas heb ik (nog) geen 2″ UHC of OIII filter maar ook zo al heel aardig. Door naar Jupiter. Autsj! Seeing not good.

Door naar de kijker van Victor voor wat carbon sterren. Wandelen langs Hans voor een hele heldere NGC galaxy waar ik het nummer van kwijt ben. Hans en Matthijs noemden het de ‘gemiste Messier’. En dat was terecht. Heel helder!

Terug naar mijn kijker. Even Hickson 44 in de nek van Leo. Twee waren er te zien, maar het was echt te grijs. Jammer! M51 dan want die kwam al wat omhoog.

En weer een rondje langs de anderen gevolgd door een korte eigen sessie met daarin:

  • M51
  • M53 bolhoop
  • het “Black Eye Galaxy” (M eeuuuh…83? 84? Ah, what the hell!)

M51 was nu véél beter dan eerder. Met wat spiraalarmen te zien. De bolhoop M53 was fijnkorrelig en een sterretje die eruit springt (volgens mij een voorgrondster). En het black eye gx liet een mooi zwart stofbandje zien en een ‘waaierig’ uiterlijk. Mooi ding!

Nog een tussenstop voor dit keer twee mooie Herschel dubbelsterren in de 12″ van Victor. Een stel zat op 12.7 arcsec naast elkaar. Krap! Een ander setje had een compagnon van mag 12.nogwat. Zwak ding. Allemaal niet te doen in mijn kijker, of in ieder geval niet in het tempo wat Victor haalt met de goto.

Het was 23:30 en nu wel zo slecht dat ik het voor gezien had. Eerder vertrokken de anderen al. Mooi om er weer eens te hebben gestaan in een stuk aangenamere temperatuur. Jammer van de hoge wolkjes, die verprutsten het toch wel behoorlijk.

Leerpunten: Powertank no good, must improve! Triatlas B op A3 formaat geprint vind ik onhandig. Misschien nog maar ff door met de PSA of een alternatief zoeken. Lijstje maken met Astroplanner werkt goed! Wat niet goed werkt is zaken in het zenit zoeken want dat is met de zogenaamde dobsondans geen pretje….

Om 23:30 was ik dus weg. Victor alleen achterlatend, brabbelend in zijn memorecorder en tig dubbelsterren afstruinend.

You may also like...