First Light van de nieuwe kijker

Na het grootse gebeuren in Hohen Woos in April heeft het waarneemgebeuren op een laag pitje gestaan op de incidentele kijkavondjes na. Een donkere nacht als in Hohen Woos vergeet je niet snel en elke avond in Nederland is weliswaar gezellig maar wordt voor mij dan toch vooral gekenmerkt door de verbazing en irritatie over het Nederlandse volk met hun drang alles in lichterlaaie te zetten. Stap de grens over naar Duitsland en de 5.000 km oostwaarts en je ziet dat het ook prima anders kan.

Mede om die reden heeft de Knardijk ook een beetje afgedaan voor mij: je zit daar feitelijk ín de lichtsoep van Zeewolde. En al is het voor 30 minuten rijden de beste plek op de Veluwe na… de Papenslagweg is qua bereik, donkerte en vanuit praktisch oogpunt toch de winnaar. In een uurtje ben ik er en het is er lekker donker, plus een plek zonder last van auto’s. Helaas trekt ook daar wel de lichtvervuiling op omdat boeren het nodig vinden (of er niet over nadenken) dat het vrij onzinnig is 2 felle lampen aan je schuur aan te laten die geen ander ‘nut’ dienen dan het verlichten van de landerijen rondom. Angst voor het duister of onnadenkendheid… beide geen goede eigenschappen.

Genoeg noodzakelijk gemopperd, op naar hoe de avond verliep.

Aankomsttijd was ongeveer 22:15 en aanwezig waren (astroforumnamen alarm) toen al Ionize en Jan Bonte. Na mij arriveerde Arjan, bkapitein gevolgd door Baxstar en Joostjohan. Wat heb je dan zoals staan? Een vlotte C9.25 op HEQ6, een mooie 12″ DHZ trussdob, een Orion XT 12, een 12″ volltubus, mijn prototype Sumerian Optics Propus 10″, een Robtics 70ED doublet (vakantieganger Arjan) en een euh…14″? Dieter Martini F4. Helaas geen camera bij ons voor een timelapse of iets dergelijks want dat had er leuk uitgezien.

Na vrij vlotte opbouw van de Sumerian en collimatie (toch wat gehannes, hij is niet helemaal collimatievast) het zuiden ingedoken me als aftrap de Lagune Nevel. Mijn vorige kijker was 12″ maar de kleinere 10″ wordt zo te zien toch volledig gecompenseerd door een mij beloofd veel (veel!) beter contrast en detail in de nevel. Schitterend met OIII!

Daarna struikelde ik over M22 (mooi!) en dan hop je natuurlijk naar het kleinere M28. Mijn oog viel op een ander klein bolhoopje in die regio namelijk NGC6638: een klein bolhoopje maar hij springt duidelijk in beeld. Drie bolhoopjes in een klein veldje gebiedje rond Kaus Borealis dus.

Terug naar de Lagune die makkelijk te vinden was met RDF only dankzij een lichte plek daar waar M8 zit en dus makkelijk te zien met blote oog (dank voor de tip bkapitein). Omhog naar de Trifid Nebula. Mooi maar klein! Erg klein, veel kleinder dan verwacht zelfs. Helaas was ik mijn 11mm ES 82 graden vergeten (zit in de Lunt thuis…bah, dom!) dus de optimale vergroting ging niet en met OIII erin bleef er in de 6.7mm niks van over. Maar niet getreurd, in de 20mm S5000 ziet het er prima uit!

Verder omhoog naar de mooie zwaan, de Omega Nebula. Schit-te-rend! Eén van mijn favoriete objecten stelde niet teleur. In 20mm vrij klein maar de enorme waas aan flarderigheid rondom was heel mooi. Ik dank dit toch aan die OO UK Pro Grade spiegel, denk ik. Met de Lightbridge zag ik dit écht niet zo gedetailleerd. Nog een stukje hoger, naar de Eagle Nebula die ik nog nooit heb bekeken (wel gezocht niet gezien). Wow!  Meneer Perez heeft een schetsje gemaakt en die geeft een goed beeld wat je van deze nevel ziet.

 

img2005070503_M16Bron: Jeremy Perez, VS

Mijn bekenden zullen begrijpen dat bovenstaand lijstje gevormd werd voorzien van genoeg geleuter tussendoor. Het moet wel leuk blijven en na een paar maanden lekker een avond doorhalen, in 20 graden om 01:00 in de nacht!, gaat het allemaal niet te serieus.

Na het zuiden liet ik de theepot op het vuur staan voor een volgende keer (#jinxed) en ging de kijker het zenit in naar de oh zo mooie Veil Nebula. Dáár kwam mijn kijker pas echt goed uit de verf! Een bak detail vloog mij uit het Al tegemoet en in de mooie neveligheid waren allemaal whisps en flarden en slierten te zien die over elkaar duikelden. Beetje bladerdeeg-idee? Heel mooi en lekker de tijd voor genomen.

De losse flarden:

  • enorm veel heldere vallende sterren (10+) waaronder een groenige met klein trailtje door Ossenhoeder, laat op de avond een mooie vrij ‘dikke druppelvormige maar korte’ geel-oranje vanuit Grote Beer naar West en de mooiste noordelijk door het zenit, vrij lang met mooi spoor wat nalichtte;
  • M27 en M57 waarbij de Ringnevel haar ovaal liet zien en de Halter mooi als altijd was;
  • SQM 21.0 met mijn Dark Sky Meter, 21.2 op die van Baxstar dus heel netjes!;
  • schitterende Melkweg die ook zonder kijker veel bekeken is;
  • het Wonder van Deet.

De volgende waarneemavond zal in Lalobbe zijn verwacht ik. Voor die tijd moet ik de Propus onderhanden nemen. Met name het niet zo collimatievast zijn is irritant & de montering van de UTA op de trussen is lastig en kan met een simpele actie beter gemaakt worden. De eenvoudige en te herhalen montage van de RDF is nog niet je-dat maar de oplossing is bedacht en wordt komende weekuitgevoerd. Al met al een supergoeie telescoop die met wat kleine verbeteringen nog fantastischer wordt en ooit mee mag naar La Palma of Hotel Saharasky!

keeper

You may also like...