Perseïden meteorenzwerm, 12 augustus

Het hoogtepunt van de jaarlijkse Perseïdenzwerm zal dan eigenlijk pas in de ochtend van 12 augustus zijn, wij waren om 23:00 aanwezig op Uddel. Wij: Bart, Michael en ik. Bewapend met hangmat (Bart), ligstoel (Maurits & Michael) en geduld gericht op Perseus.

Al meteen was het raak met een stuk of 4 flinke jongens. Allevier gemist door Bart & Michael. Nummer vijf boven UMa langs, ook niet gezien door de andere twee. Daarna waren ze er klaar voor en zagen ze ook overal waar we keken met flinke regelmaat vallende sterren. Zelf zag ik uiteindelijk (gestopt om 00:45) zo’n 30 flink heldere meteoren. Bijna allemaal met ionisatiespoor. De ene superkort, twee bestreken het hele zenit. Eentje récht boven, erg gaaf.

Als kadootje nog een mooie iridium flare.

Van de meteoren waren er drie vanuit Cygnus wat volgens Bart wel eens Cygniden kunnen zijn. Daar heeft hij denk ik gelijk in want die zwerm piekt op 18 augustus. Misschien beter dit jaar dan gebruikelijk met nu al drie heldere uit die richting? Misschien dat ik de 18de dus weer op Uddel sta!

You may also like...