De Flame Nebula. Nou, nou….nou

Met Bart en zijn nieuwe, eigengemaakte 35 (of zelfs 40?) cm kofferdobson, op Uddel: dat was weer een poos geleden! Aangekomen, en de auto uit, viel meteen de winter-Melkweg op. Met Orion al vrij hoog richting transit. Lekker binnenkomen! Orion had ik al drie jaar niet meer goed gezien. Meteen goedgemaakt. De winter-Melkweg zag ik zelfs maar zelden. In de tuin zie je die simpelweg niet.

De zwaan vloog op NW al flink naar de horizon op zijn trek. Die zien we in het late voorjaar weer goed. De temperatuur was ook winters:3 graden. Dus lekker ingepakt was nodig.

Ik was niet bewapend met een waarneemlijstje en dat betekent meestal een rommelige sessie, veel gewoon omhoog kijken en meestal ook dat ik er geen enorm lange sessie van maak. Dus maar eens beginnen met de Rosette Nebula: in de 20mm en met OIII filter echt heel imposant. Onmiskenbaar zelfs van de bekende vorm op de foto’s van dit enorme object. In Bart’s kijker en het NPB filter was het beeld ongeveer hetzelfde maar in mijn ogen is een OIII toch het best op dit object want je hebt beter contrast. Je levert wel 3D-effect in. Ik weet niet wat ik het mooiste vond.

Ik zeg beginnen met de Rosette, eigenlijk struikelde ik daarvoor over de kerstboom heen. Die zag ik ook nooit eerder en ik snap ook waarom: het is een asterisme, waar ik altijd naar een neveltje zocht. En het ding is veel groter dan ik dacht. Véél groter! De Cone Nebula ligt er in de buurt maar die vergat ik gewoon… #oeps

Daarna natuurlijk M42, de Orion Nevel. Met en zonder OIII-filter: fantastisch. Niet alleen de heldere kern met trapezium was zichtbaar maar ook de filamenten die een tja…bolvorm hebben. Later op de avond kwam ik terug bij Orion en zag ik voor het eerst de Running Man. Je kijkt er zo overheen!

Ook in Orion ligt de Flame Nebula. Dankzij de PSA wist ik de lokatie en dankzij de Clear Skies Observing Guides ook waar ik naar moest kijken en waar de nevel ligt. Niks te zien. Filter er maar eens uit. Heej…daar zit iets. Amper herkenbaar maar de Flame is gespot! Ik zag de donkere ‘stam’ in wat blijkbaar toch een verheldering was. Nog een primeur dus maar mán wat viel dit ding tegen.

Bron: CSOG

 

Gezocht naar de flard neveligheid naast Alnilam: NGC1990. Maar gezien de moeite voor de vlam verwachtte ik niks en dat was ook het resultaat. 

Tussenpauze op Betelgeuze want de seeing was behoorlijk en mijn spiegel fantastisch dus een mooie speldenprik met vier spikes. Bart had er zes spikes omdat hij drie spidervanes heeft. Ook cool!

De Eskimo Nevel dan. Zonder filter beter dan met. Centrale ster net te zien, maar de markante Eskimo was niet herkenbaar, wel dat de kern helder is omgeven door pluizige neveligheid. Ik kan tot ~250x vergroten en voor meer detail is denk ik meer vergroting noodzakelijk.

Bart zocht in Tweelingen naar een andere PN namelijk NGC2972-73: een bipolaire. Niet te vinden, “ze hebben doe gewoon in mijn atlas gezet om mij te plagen” aldus Bart. Natuurlijk ging ik met mijn sloeberige 10″ op zoek en vond ‘m zowaar. Met filter, en zeer zwak maar wel met direct vision te zien. Alleen de kern was te zien maar onmiskenbaar twee delen, van elkaar gescheiden en, zoals je op de foto ziet, was één deel ietsje langer van vorm. Beetje ‘komma-achtig’.

Info uit de CSOG:Dit was toch wel de highlight van de avond. Lekker klein, leuke vondst, apart object!

Verder nog gekeken naar:

  • NGC891 maar die stond al in de soep van Millingen (defensie lichtkotserij);
  • Pleiaden waar met blote oog prima zes zustertjes zichtbaar waren en de blauwe zweem was onmiskenbaar;
  • Een leuk, klein blauw-geel-achtige dubbelster ín de Pleiaden;
  • Bode’s Galaxies in de Grote Beer.

Afgebroken rond 23:30. De man met de blafhond (zie verslag Perseïden in augustus) kwam ook weer kijken en had weer een stapel leuke vragen. Hij was vroeger op zee en met zijn 7×50 keek hij daar rond. Nu wilde hij wel eens weten wat hij dan zag. Dus een leuke privé outreach sessie achteraf aan een bewoner. Altijd leuk en nuttig want soms gaat zo’n local de boer op voor minder licht ter plaatse enzo.

Had fun. Till next time, Uddel!

You may also like...