Bergen op de Maan (14″ LX200 op sterrenwacht)

Op 17 maart keek ik met Rob Walrecht door de 14″ LX200 naar de maan. Uiteindelijk kwamen we uit op de 8mm gebarlowed tot en flinke een vergroting. Dat ging nog best aardig en zag er zo uit (iPhone 5s voor het oculair):

IMG_1031

Vallis Alpes e.o.

Mij viel een slagschaduw op bij een berg op het noordelijke deel van Mare Imbrium, onder krater Plato. Dat bleek een berg van Montes Teneriffe te zijn. Op de terminator was Montes Recti te zien en links van de Teneriffe-bergen lag eenzame berg Mons Pico. De krater Plato is 109 kilometer groot.

De pieken van Montes Teneriffe zijn toch zo’n 2.4 kilometer hoog. Mons Pico idem. Op Mare Imbrium zijn op mijn foto hierboven wat van de ‘wrinkles ridges’ te zien, de kreukels die ontstonden toen de lava van de mare als het ware inklonk wat tot scheurvorming leidde. Die kreukels volgen grofweg de vorm van de krater, dus rond. (kreukels maak je zichtbaar met HDR filtering in Snapseed, gewoon op de iPhone)

Leuk om eens wat preciezer naar een klein stukje maan te kijken. Vorige keer deed ik dat bij de schildvulkanen, en deze avond dus wat bergen op een vlakte met mooie slagschaduw.

You may also like...