About being TheRitz

Foto: Duco de Vries
Foto: Duco de Vries www.ducodevries.com 06-22329270

Foto: Duco de Vries

TheRitz heet eigenlijk Maurits Polak en ik ben van bouwjaar ’76. Mijn interesse in astronomie is geboren in de jaren tachtig van de 20ste eeuw. Het hoogtepunt lag in 1986 tijdens een bezoek aan de Space Expo ’86 in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Tussen het een mockup van Spacelab, echte ruimtepakken, de maanwagen, Wubbo Ockels en inmiddels verouderde apparatuur nam ik mij voor ooit, als ik groot was, een echte telescoop te kopen.

Jarenlang bekommerde ik mij niet om wat er allemaal te zien was in het ‘zwerk’. Maar in 2009 kwam daar verandering in door de impulsieve aankoop van eerst een Bresser Skylux gevolgd door een Celestron C6-150/750 newtonian kijker en een Canon 350d DSLR. Dit alles op een EQ5 montering met 1-assige volgmotor. Dat werd al snel vervangen door een 6″ Meade newtonian op LXD75 montering. En in 2011 stapte ik over van astrofotografie naar puur visuele astronomie met de aankoop van een 12″ Meade Lightbridge truss dobson. En die werd in 2013 weer opgevolgd door een prototype Propus van Sumerian Optics met Orion Optics UK research grade spiegel. Het astrovirus had toegeslagen!

In augustus 2010 werd ik gevraagd om toe te treden tot het bestuur van Sterrenwacht Midden-Nederland. Een aanbod wat ik graag aannam. Als bestuurslid heb ik mij samen met de anderen ingezet om astronomie onder de aandacht van de massa’s te brengen en dan natuurlijk ook zeker de jeugd van Amersfoort e.o. In 2014 heb ik het bestuur verlaten: ik wilde ook graag zelf weer meer tijd hebben om te waarnemen, aan een oude 8″ dobson telescoop te sleutelen en andere initiatieven te ontplooien en te onderhouden zoals reviewen voor Rob Walrecht, organiseren van activiteiten voor de sterrenwacht, het oprichten van een IDA Dark Sky Place lekker centraal in Nederland en outreach activiteiten op eigen titel.

Deze site is bedoeld om te (b)loggen over astronomie zoals ik dat doe. Daarmee wil ik een indruk geven wat je met niet eens zo gek uitgebreide apparatuur voor elkaar kan krijgen onder de (zeer) lichtvervuilde Nederlandse sterrenhemel. De insteek bij mijn waarnemingen & astrofotografie is vooral: keep it simple en hou je aan je eigen budget. Je moet ergens beginnen, en ook als je eenvoudig begint is er veel eer aan te behalen!

TheRitz